Monday, September 9, 2013

1st routine check up

Alhamdulillah semalam settle sudah our 1st routine check up for this pregnancy. Sungguh kekalutan, dari hari pertama dapat tahu positif pregnant, life dah jadi hectic. Mana dengan baru pindah rumah, mana dengan prepare barang ayah nak pi Thai, mana dengan Rafiqh Raziqh baru tukar sekolah, bisnes ELKEN mama yang makin kencang, diserang mabuk2 lagi, ramadhan pulak menjelma, last2 sempat pergi klinik 2 kali sahaja...

Sebenarnya jalan cerita macammana boleh ter-pregnant ni pun dah kelam-kabut, haha. Lawak laa pulak bila difikirkan. Dengan 3 pregnancies sebelum ni, memang semua dah well-planned, cantik punya rancang dan Allah beri kemudahan untuk kami. So memang dah get ready secara fizikal dan mental lah. Tapi kali ni Allah bagi surprised, dalam dok kalut dengan urusan pindah randah Bukit Mahkota ke Nilai, dengan myLove yang ulang-alik Melaka almost every weekends (jenguk fil yang sakit), tiba2 dapat tau kena transfer pulak, tup2 aiks positif pregnant?!

Macammana boleh tau pregnant?! Alkisahnya lepas dah pindah rumah tu, badan ni rasa sakit2 lah kan, yer laa berminggu2 dok buat kerja berat kemas barang dan punggah barang, menyental rumah baru dan rumah lama lagi, and I did it all by my own self ok. Encik suami busy sangat ulang-alik ke Melaka, kalau harap nak tunggu dia, entah bila laa nak pindah, baik buat sendiri, sakit mata jugak dok tengok rumah bersepah, memang nak cepat2 clear-kan rumah. Bila dah settle pindah tu, kebetulan my sis - alang nak datang rumah, so kami plan nak panggil orang datang mengurut lah. Beberapa hari sebelum tarikh mengurut tu badan dah semakin rasa tak sedap, serba tak kena. Tapi sedaya-upaya dok abaikan, dok kata dalam hati maybe sebab nak period kot, atau maybe sebab cuaca yang ketika tu Malaysia teruk dilanda jerebu, atau maybe sebab stress dan penat melampau kot. Yang peliknya bukan sahaja badan rasa kurang sihat malah datang pulak rasa mual dan pening2, sebiji macam simpton kehamilan. Mama 3R ni pulak jenis tak tanda hari2 period so memang tak boleh lah nak detect bila last period, hehe. Bila dah beberapa kali ter-uwek2, myLove dah sangsi dah. Mula laa dok usik2 kata pregnant lagi kot, perghhhh sungguh seriau terasa! At last, bagitau laa kat alang, alang suruh buat UPT(urine pregnancy test) terus sebab nak mengurut kan, bahaya kalau tiba2 betul2 pregnant. Malam sebelum esoknya nak mengurut tu kami keluar pi beli UPT kit. Balik rumah terus test, resultnya "+ve". Speechless! Tarikh buat UPT 20 jun!

So, 1st time ke klinik adalah selepas beberapa hari buat UPT, 26 jun. Pergi klinik hanya untuk confirm-kan pregnancy, check kehadiran janin dalam rahim dan nak dapatkan EDD. Buat ultrasound, doc boleh detect kehadiran janin dan dari saiznya doc bagi anggaran pregnancy sekitar 5weeks. Due date maybe mid february. 2nd time ke klinik adalah pada hari ke-5 puasa, sekadar nak tengok development baby dan dapatkan beberapa nasihat. Lepas dari tu memang tak sempat2 dah nak pi klinik, sehingga laa dah sampai Pattaya ni...

Check up semalam di Bangkok Hospital Pattaya, bahagian women health. Pergi sabtu tenghari tapi gynae yang kami nak tu tak bertugas, so buat appoinment the next day. Awal2 pagi pukul 8.45 appoinment-nya, bertemu Dr Ratana, seorang wanita berbangsa mix India barangkali, dia boleh bertutur english. Dr Ratana ni jiran sebelah rumah kami - Ayu yang rekemenkan. Ayu dah 2kali bersalin dengan doktor ni, memang terkenal among Msians...

Check blood pressure, alhamdulillah normal. Berat sekarang 47.9kg sahaja, perghhh...
Ambil urine dan blood test juga. Then buat ultrasound untuk tengok perkembangan baby. Alhamdulillah dah sempurna sifatnya. Ultrasound kat sini sangatlah detail, depa check every single thing, mengagumkan! Memang kalah Jepun dan Malaysia, sangat2 terperinci!

Jumpa doc pukul 9, pukul 11 baru settled. Next appoinment lagi 4minggu... 

4 comments:

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk