Friday, September 13, 2013

Bento!

 
 

 
 

 
 
                                                                            
 
 
 
Bento untuk seminggu ini...
 
Bagi kanak2 yang masih under foundation classes (2-5tahun) dan primary year 1-3, diwajibkan mak bapak sediakan makanan dari rumah. Mereka akan makan di tempat khas di sekitar kelas sambil dipantau teachers dan teacher's assistants. Bagi students year 4 ke atas, boleh laa anak2 ini pi makan di kantin. Pun begitu, disebabkan kita muslim dan sekolah ni tak sediakan muslim foods, makanya nanti2 pun tetap juga 2R kena bawa foods sendiri dari rumah...
 
Disebabkan sesi persekolahan yang panjang, pihak sekolah minta bekalkan 3 bekas makanan untuk anak2, 2 sesi snacks dan 1 lunch. Pagi2 ada sesi snack pertama, setakat ni bagi depa bawa roti, nugget atau cucur saja, bekalkan juga freshmilk. Untuk lunch, sediakan makanan berat macam nasi, mee, spagetti etc. Menu lunch ni kena rotate ikut selera depa, supaya depa mau makan sampai habis. Snack yang kedua biasanya bagi yang ringan2 saja, kek/biskut dan selitkan buah2. Dalam menu harian ni diwajibkan untuk letak sayur dan buah, nak bagi seimbang nutrisinya. Soal depa nak makan atau tak, yang tu terpulang laa kan. Macam Rafiqh ni dia suka sayur tapi buah agak picky sikit, banyak songeh. Raziqh pulak suka almost semua jenis buah tapi sayur memang takmau, ikut mood dia, kadang2 ok ja makan carrot, potato dan timun tapi kadang2 takmau langsung. 2 selera yang berbeza, hehe. Kadang2 agak susah nak pujuk depa untuk makan sayur dan buah ni, tapi so far kat sekolah depa makan juga even tak suka, mungkin sebab tengok budak2 lain makan kot...
 
Nak sediakan foods ni tak susah sangat rasanya, sebab jumlahnya sikit2 je. Bangun pukul 5, pukul 5.45 dah settle siapkan semuanya. In between tu sempat mandi dan solat lagi, means tak ambil masa pun kan?! Tapi nak dapatkan idea untuk rotate makanan tu agak mencabar. Setakat ni dok survey kat internet ja contoh2 bento yang boleh ditiru untuk 2R bawa pi sekolah. Selebihnya dok dengar depa cerita kawan2 makan apa kat sekolah, selalunya depa akan request benda yang sama. Lebih mudah sebenarnya masak ikut apa yang depa minta, sebab for sure esoknya bangun pagi tu terus happy melompat2 tengok mama masak ikut request depa. Nampak gayanya lepas ni kena rajin laa tanya dan tengok orang buat bento anak2, kena kreatif lebih sikit. Tengah berkira2 juga nak merajinkan diri buat kuih frozen macam donat, karipap, keria etc, sebab depa ni suka sangat laa benda2 tu semua. Nanti ye anak2, minggu depan mama panaskan enjin, hihihi...
 

4 comments:

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk