Monday, November 29, 2010

Donat dah kembali kembong, yeay!

Hari tu jenuh pening dok pikiaq awat laa donat/pau/roti/apam dan segala mak-neka masakan yang pakai yis tu takmau jadi elok, kempis2 takmau naik. Hati ni dok rasa2 semua tu angkara yis, sebab yis tu dah lama. Tu laa, tamak sangat, sekali beli terus hangkut yang pek besaq 500gm tu, haa memang lambat laa nak habis even rumah ni setiap minggu masak benda pakai yis. Nasib baik jugak yis lama tu tinggal sikit saja lagi, tak laa ralat sangat pun nak buang...

Baru2 ni pi beli yis lagi, kali ni pun beli pek besaq jugak, tak serik2 tu, hihi, bukan apa, lebih berbaloi beli yang besaq terus, murah, harap2 kali ni sempat laa perabih kat kuih, jangan laa perabih kat tong sampah lagi, huhu. Takpa2, nanti boleh offer kat mana2 kohai(=junior) kot2 ada yang nak...

Makanya pagi ni test laa buat donat pakai yis baru ni, walla menjadi pun donat ku, yatta ne! Memang dah agak dah, ni bukan sebab cuaca/musim yang sejuk ni kuih2 tu takmau naik, sebabnya I ni kalau time musim2 sejuk I memang akan buat roti atau donat awal pagi, tunggu petang2 baru goreng. Sesejuk tara mana pun memang doh tu akan naik jugak nanti, kalau takmau naik jugak2 contohnya macam kalau tengah snowing tu haa baru penaik doh pakai oven suhu 40darjah celcius tu. Dah sah laa yis lama tu dah mati, takmau aktif dah, tu pasal laa kuih-muih ku huduh2 semuanya. Lepas ni nak try buat roti puri(lagi), selagi tak berjaya jadi cun selagi tu takkan stop buat, hohoho. Puas hati tengok donat2 ni naik kembong elok walaupun baru 2jam siap terap, tu yang tak sabaq terus goreng lepas lunch tadi, takut pulak kalau biaq lama2 nanti meletop pulak donat2 ni, hahaha boleh ka macam tu?! Haa ni baru syiok nak kembali me-roti...


Donat2 yang baru saja siap digoreng, sedia untuk di-frozen...

2 comments:

Siti Mariam Hussain Zaki said...

betul kan sbb yis,nanti kalu balik msia agh angkut pack yg kecik2 tuh..sekali/dua kali pakai dah habis..selamat meroti naaaa...

Fith said...

Kak long,
nasib baik sebab yis,kalau sbb sendiri yg ngokngek,hadeiii malu!hahaha

tu laa,kat msia byk jual yg pek kecik2 mauripan tu kan.kat sini jual yg byk2 terus.pek kecik pun 250gm,tp rasa mcm tak berbaloi nak beli sbb harga lbh kurang ja dgn pek besaq.

nanti nak try buat roti pakai bahan yg kaklong bagi tu.esok lusa boleh kot,hihi