Wednesday, April 18, 2012

Rutin harian...

I ni sebenarnya dok berhutang 1 entry dengan seorang kawan lama(well, you know who you are, even your email pun Fith tak sempat nak balas lagi, soo sorry dear!)...

Dia requested untuk I tulis tentang rutin harian di rumah bersama anak2, nak suruh I story-mory-glory macammana I buat kerja kat rumah sambil menguruskan 3 kanak2 ribena masam ni, hehe...

Waduh2, segan aih nak cerita, tak laa terurus sempurna sentiasa, ada masanya tu tunggang-langgang lintang-pukang jugak kami ni anak-beranak. Tambah2 lagi masa awal2 pindah balik sini, memang rasa janggal dan tak menang tangan dibuatnya, tapi alhamdulillah, setelah lebih sebulan membina hidup di rumah baru ni, I dah boleh 'bergerak' dalam pace yang semakin teratur. Untuk entry kali ni, meh nak cerita tentang life kami yang semasa lah yer, since that 2R tu belum pi sekolah lagi(huhu), kehidupan seharian berlegar dengan urusan dalam rumah sahaja...

Bangun pagi pukul 5.45, terus mandi dan ready untuk solat subuh. Selalunya by this time si Raisha dah bangun dah, lepas solat terus bawa Raisha turun ke dapur untuk buat breakfast, mood dia pagi2 ni baik aje, so boleh laa letak kejap dalam walker sementara mama pi-mai-pi-mai buat kerja, dalam 20minit gitu breakfast pun ready. Simple je makan pagi kami, sediakan telur setengah masak, roti dan air. Sekarang ni myLove dah tak bawa bento(=bekal) dah, ofis dia ada buffet lunch setiap hari, leeegaaa aih, haha, kalau dak, harus laa kena bangun pukul 5 masak nasi. Sementara tunggu myLove bersiap, on tv al-hijrah dulu tengok ustaz Don, hihi. Lepas tu breakfast sama2, pukul 7.20 myLove pi kerja, I naik atas untuk kemas bilik dan mandikan anak2. Settle semua kerja kat atas, turun ke dapur on-kan washing machine dan layan anak2 breakfast pulak...

Lepas breakfast, time anak2 tengok tv, on tv9 ajak depa tengok rancangan 'adik & al-quran' dan 'belajar bahasa arab', sambil2 tu depa main laa, apa lagi kan kerja depa?! Mama pulak sambil2 tengok tv tu boleh laa on komputer buat kerja, nyusu dan tidurkan Raisha. Dalam pukul 10 lebih time for snack, bagi depa makan buah atau biskut atau apa2 yang ringan. Settle je sidai baju, Raisha pun bangun, masa untuk mengemas rumah. 2R akan dikerah untuk simpan toys, time mood baik depa willingly bangun simpan tanpa perlukan suara pekikan mama dan kekerasan, keh3, time mood tak baik, faham2 sendiri laa mama terpaksa mengganas, kah3. Kenapa simpan toys? Sebab mama kena vacuum rumah dan mop lantai, 2 acara wajib tiap2 hari kena buat! Hadoiii laa, penat weiii rumah sekangkang kera ni pun haku dah penat! Nak kata perfectionist sangat pun tak jugak, cincai-bocai type of person saja sebenarnya tapi tak tahan betul tengok rumah bersepah dan ada habuk/sampah. Mau takmau, larat tak larat mesti vacuum dan mop jugak. Siap kerja tu barulah boleh sediakan lunch pulak, pukul 12++ makan sama2, menu sangatlah ringkas, spagetti/makaroni/nasi/bihun/mee bla3...

Siap lunch, bawa 3R naik atas, mandikan depa dan salin2 apa yang patut, bagi depa layan ipad sekejap sementara mama performs solat. Dalam pukul 2 gitu get them ready for evening nap. Off tv, off laptop, off semuanya dan golek2 sampai depa semua tertidur. Next, mama punya me-time, bukan untuk rehat2 yer tapi untuk bekerja dengan aman...

Biasanya pukul 5 depa akan bangun, siapkan minum petang pulak, sambil2 tengok depa makan, pungpang2 mama masak untuk dinner, sambil2 tu jugak mama kutip kain baju kat luar. Habis kerja tu boleh la duk sat tengok tv sambil tangan melipat baju. Kalau cuaca elok, bagi depa keluar main lari2 kat luar sekejap. Dekat2 pukul 7 mandikan anak2 dan mama pun boleh mandi, itupun kalau mood cik kak kecik ni baik, hehe...

Ayah depa balik kerja pukul 7lebih biasanya. Selepas selesai solat maghrib kami akan dinner sama2, ni la masa yang sangat ditunggu2, after 1 tiring and busy day, bila dapat duduk 5orang bercerita-bersembang-buat lawak-bergaduh, ish seronok lah! Walaupun berkecah dapur bising melayan depa ni, tapi I sebenarnya happy. Pernah terbaca somewhere mengatakan time makan bersama ni laa masanya untuk kita mengenali personaliti anak2, so time makan2 ni kita kena beri tumpuan pada anak2, layan depa makan, dengar depa bercakap walaupun banyaknya merepek saja, takpa, layannn, jangan dok asyik sibuk dengan handphone lah, facebook lah, laptop lah, tv lah. Habis je kemas dapur, masa untuk melayan tv sambil sambung buat kerja lagi. Pukul 10 sediakan anak2 untuk tidur. Lepas depa tidur, kalau larat, mama sambung buat kerja lagi, kalau dak, wassalam ler jawabnya...

Setakat 2R tak sekolah lagi ni, beginilah rutin harian kami. Nanti depa dah pi sekolah, for sure makin sibuklah mama...

Penat jugak sebenarnya walaupun cuma bertitle surirumah. Apatah lagi bagi yang bekerja di rumah kan?! Being a mother is all about multitasking and time-management. Kalau tak betul2 beri komitmen pada rumahtangga dan kerja kita, memang haru-biru laa jawabnya, both are important, 1 side is our priority of life and another 1 is minat atau sumber income. Manusia ni hidup untuk memenuhi kehendak dan keperluan, kedua2nya sama penting untuk keharmonian fizikal, mental dan rohani, so kena laa pandai2 balance-kan, kalau tak dapat nak balance, redhakan je laa, di situ pasti besar ganjaran pahalanya...

Personally pada pandangan I, dalam mengurus anak2 ni yang paling utama ialah kita kena set timing untuk mereka, sejak kecik lagi kena train supaya depa faham adanya disiplin masa dalam rumah. Supaya mudah bagi kita mengurus masa. Kena paksa anak2 untuk ikut schedule kita, bukan kita meleweh2 ikut timing depa. Sebabnya kalau anak sorang takpa laa, kalau mai 3-4orang, pengsan woo nak ikut cakap depa ja, hiks. Tapi kalau kadang2 tu kena ikut timing depa tu takpa laa, sekali-sekala kan, bertolak-ansur lah...

Tu saja kot nak cerita...

14 comments:

mysara said...

sasuga fith..mmg hebat wanita2 yg jadi surirumah..

Unaizah said...

Akak dah rasa both worlds - working and stay at home. Personally, akak rasa jadi surirumah lagi tiring dari keje ofis. Maybe sebab time bekerja dulu akak ada maid. One thing though, keje surirumah tak penah habis unlike keje kat ofis.

Fith said...

my,
haha ibu bekerja pun taihen deshou?esp klau takde maid + ada baby pulak lg,perghhh...

kak unai,
fith pun selalu dgr org ckp gitu.mgkn betul la kot kan,sbb duk rumah ni takde masa nak rehat,kdg2 stress n penat mental,hehe,sabaq je laaa...

yanti said...

sasuga fith..yoku ganbatta!!..mmg rs cam surirumah lg tiring..
yanti pun sejak ada anak ni..pagi2 lg dah bgn prepare food n ebm dia nak antaq kat pengasuh..n prepare pi keja awal takut jam..mmg kalut pagi2..balik dah dekat mlm dok ulit2 si kecik tu tambah ngan penat keja lg kita pun tertido skali..keja umah wat yg mana sempat je..huhu tu br anak sorg..rasa cam haru biru ja time management..tgk entry fith kali ni leh la jadi panduan skit2 nak manage time..hehe..arigatou

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

ehhh confirmlaaa surirumah lg pnat kak uuiiii! Sy pnh mrase esp bl jg bdk2 ni saet ha.nk mndi berak pun tahan ajeee isau tkde org nk nengok! Cayala super mom! Kagummm kn ngan ibu2 dlu yg xkje jg ank 10.uuuu suspek habes!

Fith said...

Yanti,
gambarimashou ne!
mmg taihen jugak laa kalau anak 2-3org kecik2,kalau keje tu lg laa,tak tertumpu kot.nak belek anak pun kdg2 tak sempat kan...

faeeza,
haha betul2,mmg kdg2 takleh nak mandi n even berak pun kena tahan,haha,sgt betul!tu lah ibu kan,sbb tu tak syak lg syurga ada pd restunya,hehe...

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal. comel sangat anak u.i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

Me said...

Thnks for the entry ;)). Membantu la untuk dibuat panduan. Skrg ni cabaran utama adalah membuat kerja time anak2 jaga.. Selalunya tunggu depa tidur baru la kelam kabut kerja.. Sbb kalo x, ade je org yg nak "tolong"..esok pun x siap lg keje.. Kita simpan mainan die, time tu jugak la die punggah balik konon nak main... Isk.. Geram dibuatnya... Mop2 lantai ni mmg x la buat time anak jaga.. Sbb pernah je lantai tgh basah dibuatnya berlari2... Kedebumm... Jatuh terlentang sudah.. Sbb x reti nak multitask ni la makanya jadi huru hara... Nak2 lagi baby x reti nak letak.. Asek nak berdodoi je.. Camne nak keja? Timing tidur tu satu lg yg payah nak adjust.. Lagi la budak ni mmg x suka nak tidur. Lagi die mengantuk, lagi la galak main sbb ditahan mata die.

I malas nk marah2 sgt sbb rase cam sayang "masa2 gembira".. Yelah siang dah kerja, masa nak hantar pg nurseri dah melalak2... Jadi malam tu kalau boleh nak happy2 je... Tu satu kelemahan la kot...

Dah terpanjang sgt komen mcm tulis entry kat blog sendiri plak..:)) anyway thanks again...

Anonymous said...

perghhhhhh!!penat baca !!apalg yg buat kerja..kt ni fith..sama gak..pg bgn 5645..mandi siap2..masuk keja kol 7-4..balik umah..dlm kol5..amek danish..layan rabbit sket(nk pupuk kasih sayang dia) kl rajin..pas asaq dok menyangkui tanah kt luaq umah(lalang penuh)..nk tanam serai apa la..angan2 ja..tanam lalang sj wat masa la..dah kol7..melangut tgk tv..kekdg masak..kekdg mandi dan siap2 makan luaqqqqq!!!hehe..but most of time..makan luaq..penatttt...tu xdan nk wat cam fith tu..mop lantai/vacum..seminggu sekali saja.. aduih...tabik spring!!! -Syima

Fith said...

Sherwieyna,
salam kenal,thanks!nanti saya follow yer...

Yati,
slowly la kan,nanti2 sure terer nak manage anak2.fith ni pun terkial2 lg,tp skrg ni kalau raisha buat hal taknak duduk,fith babywearing je dia.malas nak ulit2 sbb byk lg benda nak buat,huhu,tak jd kerja.tp baby yati kecik sgt lg,takleh babywearing so ulit je laa,hehe.gambatte ne!

Syima,
haha org kerja lain woo,mana leh sama org duk rumah.takpa syima,yg pntg ada quality time for anak2 kan.kerja rumah ni kalau en kerek tu tak kesah,boleh jatuh no 3 4 5,hehe.

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk