Tuesday, April 10, 2012

Raisha & car-seat

Raisha baru je belajar duduk dalam car-seat, sebelum2 ni pernah laa letak tapi kejap2 saja sebab masa tu kami tak install lagi car-seat yang proper untuk dia. Kat Malaysia ni kami cuma ada 2 car-seat, 1 tu junior seat(yang cuma ada tempat duduk, without tempat sandar tu), 1 lagi normal car-seat yang sesuai untuk newborn-toddler. Tapi both digunakan oleh Rafiqh dan Raziqh so Raisha tak ada laa. Bila barang2 dari Nihong dah selamat sampai barulah kami ada 4 car-seats. Car-seat yang sebelum ni Raziqh dok guna tu kami bagi pada Raisha, yang junior-seat dari Nihong bagi kat Raziqh. Bermakna sekarang, kami cuma install 1 car-seat dalam kereta, 2R cuma pakai seat kecik tu saja, nak jimat space punya pasal. Ya la kan, dah kalau semua nak install complete car-seat, jenuh arr, kena suruh ayah beli estima laa kot(haha alasan, padahal memang gedik dah nak beli estima ni)...

Seperti 2R masa baby dulu, Raisha pun pada awalnya refused untuk duduk dalam car-seat. Yer la kan, nampak mama duk sebelah/belakang, memang laa dia demand dipangku. Walaupun kesian tengok dia menangis tapi kena bertegas sikit demi kebaikan dia. So selama beberapa hari nak biasakan dia duduk dalam car-seat tu, biar je laa dia melalak. Selagi tak ada keperluan nak angkat, memang terpaksa pekakkan telinga je laa. Sambil2 tu cuba entertain dia dan distract perhatian dia kepada benda2 sekeliling. Car-seat Raisha ni tak ada handle atas yang boleh letak hanging toys, so terpaksa laa letak toys kat sebelah2 dia saja, pepandai sendiri laa ambil main...

Proses nak training duduk dalam car-seat ni tak ambil masa pun, alhamdulillah hanya selepas beberapa kali kena paksa duk dalam tu, akhirnya dia sendiri akan pasrah dan terbiasa. So sekarang dah tak ada problem untuk letak dia dalam car-seat. Disebabkan sekarang I belum drive lagi, so masuk je kereta terus breasfeed dia, bila dia dah kenyang dan lali2 tu bolehlah letak dan pasang buckle. Nanti bila dah drive sendiri, kena laa breastfeed siap2 before masuk kereta. Macam babies lain jugak, once dah kenyang dan selesa, tak sampai 5minit letak, dia dengan sendirinya akan terlelap...

7 comments:

Heartilyina said...

Kita smpi skrg dok bising kt hubby antara benda menyesal xbli/ bwk balik b4 balik dr Nihon dlu antaranya adalah booster seat. Xhabis2 dok zikir kt telinga hubby bila teringat. Sbb I can forgive but I never can forget hahaha. Ihsan pn dh boleh guna booster seat so xyah pakai carseat kdg2 tu sng sket. Sbb Ihsan pn suka dok depan n nk tgk keluar. Sng kan nk alih2 pun. Kalau kt Nihon bli kt 2nd hand shop je still elok sgt n plg penting murah! Kt Msia ni jarang jmpa dah tu mahal plak!

Fith said...

Ina,
Haaa betul2! Sgt mudah sbb boleh alih ikut suka,kalau rasa tak perlu,boleh angkat letak kat blkg terus,hehe...
Fith beli yg rafiqh punya kat jusco,jenama sweetcherry tu,harga dlm rm50 kalau tak silap...mesti ihsan suka!

Heartilyina said...

Ouh ada ye Fith? RM50 je? Haa boleh la p carik. Xpernah plak jmpa kat Jusco yg kita p sblm ni. Ada pn brand mahal2 xkoser nk bli hihi.

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk