Tuesday, April 24, 2012

Pening2 lalat...

Since lastweek kepala ni rasa agak kurang selesa, bukan kepala sebenarnya, to be exact kena sebut otak. Tapi kang kalau kata otak tak selesa, ada pulak kata haku mereng ka sewel pulak kan kan?! Apa2 je la, yang penting nak habaq kata ada rasa pening2 lalat gitu. Tak dapat nak kenal pasti kenapa lama sangat pening2 ni, mungkinkah sebab cuaca yang panas atau kerana badan yang juga lemau beberapa hari ni atau mungkinkah sebab spek?!

Alkisahnya selasa minggu lepas, cik kak Raisha ni dengan lemah-lembutnya menepis spek mata mama, entah macammana boleh pulak patah skru spek tu, wassalammm lah jawabnya. Nasib baik ada spare lagi spek lama so just guna je la yang lama tu sementara tunggu nak pi kedai spek untuk baiki. Tapi, spek lama tu memang hat zaman tok tonggek punya lama, buat masa masih bergelar student di tahun ke-2, perghhh ada kot 8tahun dah, hahaha. Walaupun dah lama sangat tapi masih baik lagi keadaannya, disebabkan ianya frameless I pakai time keluar2 jalan saja. Cumanya sekarang bila pakai 24/7 ni mungkin sebab tak cukup power kot, tu yang dok rasa pening2. Ermmm mungkin spek lah puncanya kot. Minggu ni kena curi masa jugak2, nak kena pi kedai spek ni...

Weekends minggu lepas, kami balik Ipoh. Seronok laa dapat balik kampung kan, tapi badan pulak spoil tak sihat. Jumaat lepas tak semena2 boleh pulak demam. Anak2 masa tu masih ok, so depa meligat as usual while mama ni dah terbaring kelesuan. Tapi dek kerana semangat happy nak balik kampung tu, pulun jugak laa vacuum dan mop lantai tingkat atas dan bawah. Kemas2 rumah dan petangnya buat nasi goreng. Malam tu lepas maghrib bertolak balik Ipoh. Sampai sana pukul 10lebih, Raziqh pulak demam. Raziqh ni kalau demam pun macam tak demam, melompat sakan jugak, selalunya I just bagi paracetamol dan monitor suhu badannya saja, on-off turun-naik, biasanya selepas 24hours dia akan ok. Sabtu tu dia dah kembali sihat, alhamdulillah...

Selesai si Raziqh, giliran Raisha pulak. Badan start panas malam ahad tu. Ni 1st time dia demam, merengek2 je la. Pagi semalam bangun dari tidur suhu badan dah normal, tapi sebab dia ada kahak I bawa jugak dia ke klinik. Doktor kata dia ok, cuma kena monitor kahak tu saja, tengoklah sehari dua lagi kena pergi check lagi...

Sekarang ni rasa lega sikit sebab kereta dah ada. Masing2 dah ada kereta sendiri so senang nak manage kerja. I pun dah tak payah tunggu myLove kalau ada urusan atau apa2 hal, boleh buat sendiri dah. Kalau nak harapkan dia je, memang bertangguh2 semuanya, asyik sibuk memanjang. Hohoho sekarang kena prektis drive balik, after almost 7months tak drive. Drive kat Malaysia dengan kat Nihong memang 180 darjah berbeza, apatah lagi kalau drive sendirian dengan 3budak ni pulak, hihi kelakar! Nanti2 laa kita sambung cerita pasal driving ni, need tips from other mommies too!     

9 comments:

Me said...

Salam fith..

Bukan nak bg tips.. Tp x sabar nak tau kisah driving bersama 3 kanak2 ribena.. Hehehe

Dulu2 masa sorg je passenger bawah umur pun dah punya panjang fikir sblm bwk keta ke mana2.. Yg pastinye kene rancang perjalanan supaya x stuck dalam jam.. Hohoho.. Haru biru weh kalo stuck tengah jam pastu anak melalak nak susu..

Heartilyina said...

sbb spec la tu fith. mmg xselesa dibuatnya. kita ni spare pn xde. seb baik yg dok pakai ni tahan lasak bape kali dh kena kepak dek ihsan. hmmm kena buat spare jugak. apa2 hal xsanggup menahan pening2 lalat tu.

Fith said...

Yati,
haha tersangkut dlm jam bila bersama anak2 kecik ni mmg sgt mengerikan.tak sanggup nak fikir...

Ina,
tu lah ina.yg patah tu mmg dah kategori tahan lasak dah tp boleh jugak patah skrunya.klau yg frameless ni lg ler takut,sekali anak tepis je,berkecai kot,haha.
kes anak2 kepak spec ni mmg lumrah kita laa kan,sabo je laa,bengkang-bengkok jadinya,tahan mak depa pakai,haha,ihsan pun sama mcm raziqh,ngeee

yanti said...

iman pun mmg berkenan btoi dok tarik2 spek ummi n abah dia..kalo nak dukung dia..slalu buang spek dulu..kdg2 dia suka sembam muka kat kepala kita..huhu

Fith said...

yanti,
tu lah,mencabar betul kan.budak2 ni suka betul spec kita.bila beli utk depa,xmau pulak pakai,haha

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk