Saturday, May 28, 2011

Bersiaran dari bumi Belanda

Alhamdulillah kami sekeluarga dah pun selamat sampai di Belanda 2 hari lepas. Naik flight pukul 11.15malam hari rabu(25hb mei) dari KLIA dan tiba di Amsterdam Airport Schiphol pukul 5.30pagi hari khamis(26hb mei), ish kalau kira nampak macam sat sangat laa duk dalam flight kan, 6jam gitu ja tapi hakikatnya 13jam merentas benua. Itu adalah pengalaman pertama buat I dan anak2 naik flight berbelas2 jam. Berdebar2 dan risau tu toksah cakap laa kan, takut sungguh 2R ni buat hal. Sejak lebih sebulan sebelumnya dok selalu2 pesan supaya depa behave dalam flight, kalau boleh nak depa tidur 10jam dan tolong laa jangan membuang, hahaha. Alhamdulillah memang depa betul2 tidur 10jam dan tak membuang, perghhh lega! 3jam saja laa nak kena entertain depa tapi 3jam tu pun dah penat dah, hadoiii, patutnya kena pesan suruh depa tidur 12jam, keh3. Luckily hari tu perjalanan kami waktu malam, langsung tak jumpa siang, memang cun2 masa untuk depa tidur tapi balik ke Malaysia nanti perjalanan kami waktu siang, fuhhh tak dapat nak bayangkan, apapun think positive, moga dipermudahkan jugak nanti...

Setibanya kat Amsterdam Airport kami naik train pulak menuju ke tempat tinggal kami sekarang ni. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1jam saja tapi sebab ada masalah train kami sampai ke Tiel sekitar pukul 9 lebih, fehnat! Kat stesyen rakan2 sekerja myLove dah pun menunggu, angkut barang2 dan bawa kami ke tempat penginapan ie rumah sewa company...

Sampai kat rumah terus kemas2 rumah dan barang. Badan sudah kepenatan dan otak pun dah tingtong dek jetlag. Hari khamis tu dihabiskan dengan rehat2 kat rumah saja. The next day baru laa keluar jalan2 tengok kawasan sekitar Tiel ni...

Sekarang ni tengah summer, tapi sejuk macam spring je rasa, mungkin sebab kawasan ni penuh dengan ladang kot, so angin bertiup kuat dan suhu pun di bawah 20 darjah celcuis, nyaman sungguh. So bila duk dalam rumah still kena on heater siang dan malam...

Gambar tak ambil lagi, nanti2 lah ye I upload. Lama lagi nak duk sini, 2bulan lebih lagi insyaAllah so slowly laa nak bergambar dan sebagainya...

3 comments:

Heartilyina said...

alhamdulillah slamat dh smpi holland ye. semoga enjoy explore holland dan semoga semuanya baik2 saja :D

Unaizah said...

Wah wah wah, seronoknya dia hihi!!! Dah bersatu kembali dgn cik abang ye. Before this jd org Jepun, sekarang jd org Belanda pulak. Jeles la!

Fith said...

Ina,
thanks ina!

kak Unaizah,
sat ja duk sini,nanti kena balik jepun smula,hehe