Thursday, March 29, 2012

Jom ber-meitai lah pulak...


Dari sejak melahirkan Rafiqh sampai laa sekarang, minat terhadap babywearing ni tak pernah pudar. Macam2 jenis babywearing gear dah dicuba, nak beli semua memang tak mampu la kan, mengarut pun yer jugak, so beli la mana yang mampu dan rasa2 macam akan guna lama, haa baru ler berbaloi2, yer dak?!

Ni gambar 2bulan lepas kot, masa ni baru berjinak2 belajar pakai meitai, masih terkial2 lagi nak guna. And as usual, tak take time pun nak mahir, after few trials, dah terer dah. Yang pasti, bawa baby dalam meitai ni lain laa rasanya dari bawa baby guna soft carrier. Sangat best!

I bought this meitai long time before I pregnant with Raisha, masa tu dah terasa nak ada baby kecik lagi, tu yang gatai pi beli tu, hihi. Meitai ni I beli dari kawan kat Malaysia, boleh ja nak minta mak pos ke Nihong tapi saja ja suruh mak simpankan sebab takdak mood langsung nak babywearing si tua Raziqh dengan meitai ni, hakhak. Simpan punya simpan, tunggu punya tunggu,at last masa untuk menggayakannya pun tiba...

Peminat2 babywearing ni sure tau yang meitai adalah antara natural baby carrier yang quite pricy. Dah lama dah I minat dengan meitai tapi selalu tengok kat websites, harganya cecah ratus2, ish tak tergamak nak beli. Until 1 day, jumpa yang ni, jenama "palm&pond" yang harganya just nice mampu-milik, around RM60 saja. Walaupun ianya brand dari Thailand, but from my observation, it has a good quality, jahitan dan fabrik yang bagus, design kainnya pun cantik2, worth to buy...

Kalau baca forum/website babywearing ni, banyak yang tulis meitai sesuai digunakan untuk newborn, tapi I tak berani lah pulak nak babywearing baby kecik dalam tu, sebabnya baby kena berada dalam posisi duduk. So I tunggu sehingga tengkuk Raisha cukup kuat dan dia nampak selesa untuk duduk lama baru start ber-meitai. Memang pada awalnya rasa agak leceh nak wrap baby in meitai, nak pegang baby lagi, nak selempang kainnya yang berjela tu lagi, berbelit2 habis bersimpang-siur tangan dibuatnya tapi it's ok, practise makes perfect! Gerenti lah, we're able to handle it alone, in just few minutes, taraaa, done!

For me, meitai is such a very versatile, stylish, trendy, beautiful and elegent babywearing. It's very light, portable, easy to use and can be easily folded away into our bag...

Babywearing is great for us and for our baby, so go on - lets bond together, explore and enjoy this precious time!

6 comments:

Me said...

Berminat gak ngan babywearing nih... Sblm ni dok pakai carrier bjorn.. Mmg best.. Selesa dan mampu pakai lama, x lenguh.. (mungkin gak sbb sofea hani tu kecik comel je)... Tp ye la position duduk ni x berani nak bagi newborn dok dalam tu.. So masa preggiekan khalis ni, beli wrap.. Tapi x berpeluang lagi nak menggayakannya... Kat umah ade try wrap.. Tapi belum pun masuk dalam tuh dah melalak itu bayi.. Haiyaaa... Udah ler panjang kain 4 meter lebih.. Mmg berbelit lah tgn nak melilit... Tgk kat internet, mcm senang je org dok wrap baby.. Dan mcm sgt selesa...

Btw, nak sgt jmpe fith and 3R... Geram asek dok tengok gambar depa je...

Fith said...

Yati,
wahhhh taktau pun u dah ada baby lg,ish lama tak jenguk ur blog punya pasai lah ni,huhu,congrates dear!
wrap?fith pernah try jugak,sekali saja masa rafiqh kecik dulu,pastu give up,haha.tu la,tgk diorg belit mcm senang je tp susah jugak kan.

yati duk mana?meh laa dtg,kita jumpa.nak jumpa sofea n baby khalis jugak!

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk