Friday, March 30, 2012

Berperang dengan botol susu...



Today 30/3, my baby Raziqh Takeshi turns 2years 8months handsome! Subhanallah...

He is now no longer on bottle-feeding, we've successfully switched him from bottle to cup in past 3 days ago, hooray!

I baru je mentioned about this in my previous entry kan, hihi. Surprisingly the wean-off process was super-duper easy, it took only 1 night for us to declare "the battle is over!" and everything was okey on the very next day. Phewww, ku sangkakan susah bebenor, penat je mak dia fikir macam2 cara untuk cuba stop-kan botol ni, tapi akhirnya semua berlaku dalam keadaan yang sangat natural. The whole process memanglah berbulan2, tapi part klimaks tu yang best, sat sangat, dalam hati ni dok risau meleret2 je, penat aih nak layan...

Rafiqh dulu berjaya di-wean off from bottle before he turned 2years, prosesnya senang sangat so I thought the same thing will happen to Raziqh. Tapi ternyata apa ku sangka hanyalah imaginasi minda semata, hahaha, susah weiii! Pendekatan awal yang digunakan ialah dengan memujuk, hadoiii puas berbulan2 memujuk tapi tak jalan jugak. Kalau tengok kat dalam 1 box dalam stor tu penuh dengan cups, macam2 jenis cup dok ada, beli punya beli punya beli, hangkut macam2 fesyen macam2 style, tapi semuanya dia reject, padahal dia sendiri yang pilih, bila sampai ja timing nak minum susu dia mesti nak botol dia jugak. I know why he loves his bottle that much, dia sebenarnya suka the fact dia boleh minum sambil baring2, bersenang-lenang sambil tengok tv, sambil main atau sambil nak tidur, tu je pun!

Bila tengok dia berkeras takmau berkompromi dengan mama, I dah mula fikir cara yang lebih "keras" untuk weaning. Starting with last few weeks, I dah tak bawa his bottle everytime we go out for outing. Sah2 la dia akan minta, asal naik kereta ja nak nyusu, tapi lama-kelamaan dia dah sedikit faham yang he's not allowed to have his bottle when we're out of the house. Then, last week beberapa kali I lumur garam kat puting susu dia, dengan harapan dia akan reject tapi takkkk, muka releks langsung tak peduli, dia boleh teguk tanpa sebarang reaksi, perghhh lidah buaya kot, takdak deria rasa! Ok mama give up,garam tak laku, so next mama letak asam jawa lah pulak, eh2 sama jugak, dia tengok macam kotor je, hitam kan, dia siap pi basuh dulu, ambil kain lap, lepas tu nyonyot, grrrr fail lagi! Dalam otak dok fikir kalau lepas ni puting tu bocor, I taknak ganti dah, nanti2 dia tak boleh nak hisap dah mesti dia surrender kan, tapi masalahnya dia dah lama tak gigit puting. Pening dah taktau nak pikiaq kot hala mana...

The best part is(hagham tak best langsung sebenarnya), lately dia suka sangat baling barang2, tak kira laa toys ka, buku ka, apa2 laa, sesuka hati dia ja main baling2. I memang pantang laa perangai baling2 barang ni, selalu jugak laa dia kena cubit dan marah tapi sekejap je serik, lepas tu buat balik. Budak2 kan, lagi kita marah lagi sakan dia buat perangai, bukan boleh larang, kita kena suruh tambah, haa baling2, baling lagi, baling laa lagi, hakhakhak. Sehinggalah pada suatu hari dia start baling botol susu dia, I dah boleh rasakan, that was a good chance, my maternal instinct keep telling me that we're about to settle the problem very soon. Kemain lagi dia dok pulun hawing sana-sini, siap naik atas tangga toing baling tingkat bawah, baling ke dinding, pung-pang-pung-pang sekuat hati dia sungguh2 punya baling sambil mulut mama ni tak habis2 dok sebut "botol tu last tau, kalau pecah, no more bottle, Raziqh kena minum susu dalam cup, haa baling la baling bagi pecah". Hish sabaq ja la, tapi takpa, mama suka, dalam hati ni gigih mama doa cepat2 laa pecah botol tu. Dan akhirnya pada petang selasa yang lepas, penutup botol tu pun retak, hahahaha *gelak setan* puas hati haku!

Dalam dah retak tu pun dia berkeras lagi nak minum susu dalam botol tu. Eh takpa, mama ikutkan saja. Mula2 tu ok lagi, boleh minum, habis sebotol dia back to routine baling2 lagi, kali ni baling punya baling, pranggg pecah terus! Eh2 request susu dalam botol lagi?! Ok fine, buatkan aje, kali ni minum memang wassalam laa kan, lencun baju dia basah sebab susu tumpah, hahaha muka kawan dah bengang dah. Time ni si ayah dah balik kerja so mama ada extravaganza punya power, bergabung tenaga dengan ayahnya untuk proses perlupusan botol, kuang3. I realized this is the right time, memang kena bertegas dan sungguh2 dah, no turning back, no more u-turn, kena selesaikan misi ni sekarang! So I asked for myLove's help, kalau I sorang nak buat memang rasa tak jalan, he won't listen to me, kalau dengan ayahnya dia cuak sikit. Every now and then, we keep explaining to him that your bottle was broken-you did it-it's your fault-you have no more bottle-just choose any of the cup we have-bla3. Of course tak senang nak fahamkan dia akan hakikat tu kan, tapi sedaya upaya I cuba pujuk dan pujuk. Dia sangat marah, botol susu tu still pada tangannya cuma dia refused untuk minum sebab tumpah, dia confused taktau apa dia nak sebenarnya, sebab dia sedar dia cuma ada 1 botol tu saja(padahal ada berlambak lagi dalam simpanan mama). I ambil cup yang paling dia suka (cup cars) dan letak susu dalam tu, bu still nak tunjuk keras hati dia tu, dia rejected. Malamnya before tidur mengamuk2 laa nak botol susu, by that time I dah buang botol dia masuk tong sampah, dia pun takmau dah sebab kotor, so after like an hour of throwing his tantrums, dia redha dan pasrah untuk minum guna cup, yeay!

On the next day, dia dah lupa pada botolnya, tak minta langsung tapi sedihnya dia cuma minum 3cawan susu sepanjang hari tu, instead of 10++ bottles of milk before. Along the sad thing must comes the happy thing, right?! Without the bottle, I managed to re-schedule his foods intake, he now eats more and takes a healthy good foods. Sebelum2 ni dia spoil banyak sangat minum susu, memang over non-stop requested for milk, so that he tended to skip his meals all the time. Sebenarnya dulu I selalu marah2 bila dia asyik minta nak susu, lepas sebotol, nak sebotol lagi. And because of that, ada orang tempelak, "what's wrong with kid drinking his milk, milk is good, bla3", yes, I know milk is good, tapi tu untuk baby sajalah, kalau dah masuk peringkat usia kanak2, they need to eat a balance foods, tak boleh asyik nak sogok dengan susu, susu bukan replacement untuk makanan, ada faham?!

Alhamdulillah no more bottle-feeding means he is a real-toddler. I love the fact that he now can sit properly on his chair, joining us having our breakfast, lunch, tea and dinner all together. Mama sediakan various type of cups, macam2 style ada, just to make him enjoy his meal time. Hopefully after this he'll be able to learn adab2 di meja makan, belajar makan sendiri in proper way insyaAllah...

Mama really proud of you, baby! *clap2*

10 comments:

Unaizah said...

Kelakar ada, kesian pun ada baca entry ni. Tp ni lah part & parcel of parenting. Fith kiranya tegas la jugak compare dgn akak. Anak sulung akak minum pakai botol susu till umur 5 thn. Partly my fault gak, byk beralah dgn dia. Cuma kesian kat dia sebab stop abruptly. Dgn anak kedua, akak dah start proses kurangkan kekerapan. Mlm tido dah tak minum langsung. This year Insya Allah nak stopkan. Yg si bongsu tak tau lagi apa cerita.

nur hidayah said...

wah. kak fith. i adore you lah!

yanti said...

yoku gambattane raziqh kun..
mama mo!! :)

Fith said...

Kak unai,
Mmg rasa kesian kat dia jugak,awal2 tu sedih pulak tgk dia,tp lps 2-3 hari fith rasa ok dah.fith mmg xboleh tahan dah dgn botol susu ni,byk reasons yg selalu buat fith geram,haha,tu yg pulun bg dia stop.stgh org mgkn ok je kan...aah fith mmg tegas sket,kejam pun yer gak kot,hehe...

Hidayah,
Haha adore tang mana tu?haha

Yanti,
Gambarimashita!
Byk lg nak gambaru ni,wish me luck!hehe

Heartilyina said...

Hihi mcm2 kerenah kan. Kdg2 mmg kesian kan. Tp kita buat utk kebaikan anak jugak. Si Ihsan ni plak since discharged nk try tukar susu and straw cup. Susahnya la hai. Dia cerewet kalau rasa susu xsama n straw cup xsama. Susah nk adapt dgn benda baru unless benda dia minat. Dah lama jugak ada cuba2 nk tukar suruh minum dlm cup je. Tp hmmm kena slowly sgt2 la dgn si kenit sorg ni nampaknya.

Fith said...

Ina,
ihsan pun masih bottle feeding yer?mmg ada stgh budak tu susah,stgh tu senang kan.mcm2 cara kena cuba tp takpe slowly laa kan.ggod luck ina!ihsan dah ok ker skrg?hopefully dia dah kembali sihat...

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk