Tuesday, September 8, 2009

Raziqh Takeshi

Kami ke hospital selasa lepas for Raziqh's appoinment and for mine as well. My appoinment with my gynae supposed to be a day before raya, but thinking that masa tu memang dah kelam kabut, so I asked to change the date, nasib baik doktor bagi, hehe.

As for Raziqh, beratnya 4.5kg, tak berubah pun dari timbangan masa usianya 20hari. Naik 1.2kg dari berat semasa dilahirkan. Secara keseluruhanya paed kata tumbesarannya baik, dia pun dah boleh kontrol kedudukan tengkuk dia, in fact sejak berusia beberapa hari lagi tengkuknya dah kuat, dah boleh support kepala. Pernah sekali dia tergolek tertiarap dari atas riba I. Kalau tidur menelentang, dia dah boleh berubah kedudukan, melonjak2 dia tolak badan. Kalau tidur meniarap, dia boleh alih2kan kepala dia kiri dan kanan.

I tak ambil suntikan vaccine untuk Raziqh sepertimana yang sepatutnya baby sebulan ambil kat sini. I prefer dia ikut sistem vaccination Jepun, sama macam Rafiqh dulu. Setakat ni dia dah dapat 2 suntikan masa dilahirkan dulu, so lepas ni sambung kat sana je. Balik sana nanti terus nak bawa dia ke klinik untuk check up 1month...

Results check up I pulak, gynae check jahitan dan kedudukan rahim. Alhamdulillah jahitan dah pun sembuh lukanya dan rahim pun dah kecut dan kembali ke kedudukan asalnya. Gynae buat pap smear jugak untuk test kanser pangkal rahim. Alhamdulillah result-nya negatif. I tak tahu laa kalau kat Malaysia ni memang dibuat selepas bersalin, sebabnya kat Jepun pap smear dibuat semasa 1st trimester pregnancy. Kiranya tahun ni dah 2kali I buat pap smear, tunggu 2tahun lagi pulak baru buat lagi...

Kali ni doktor ada consulted pasal kaedah perancangan keluarga. Penerangan cuma berbasa-basi memandangkan I akan pulang ke Jepun, so may be doktor pun malas nak explain panjang lebar, hehe. I pun tak berminat sangat cause I lebih prefer guna kaedah "semulajadi"(read:buang luar) berbanding kaedah2 lainnya. InsyaAllah kali ni biarlah Raziqh dapat menyusu penuh 2tahun sebelum nak dapat adik...

Bila dah umur sebulan lebih ni, Raziqh makin bijak laa nak buat perangai. Most of the time memang dia baik, tapi kadang2 tu meragam jugak laa. Bila mood dia baik, tidur sampai tak nak bangun, kita usik kacau pun dia buat derk je, punya syok layan tidur. Tapi bila mai angin susah nak tidur tu, berjam2 pulun dodoikan, dia tidur kejap pastu bangun, tidur kejap pastu bangun, sampai penat dibuatnya, haihhh....

Alhamdulillah menjaga Raziqh sangatlah mudah, tak banyak kerenah. Paling best waktu malam, dia bangun sekali je, itupun kalau dia dengar si abang merengek2 nak susu, dia pun sibuk sama laa bangun nak nyusu. Kalau si abang tu tak bangun, dengan dia sekali laa tak bangun, sedar2 terjaga dah pun masa bersahur. Awal2 dulu I akan terjaga dan berusaha nak susukan dia, bimbang dia kelaparan tapi bila dah syok layan tidur tu memang dia tak endah pun I sumbat2 mulut dia, siap mendengus marah lagi. Mak kata kalau dia tak bangun tu maknanya dia tak lapar laa. Lama2 dah terbiasa macam tu, I pun tidur sedap je laa... Harap2nya kekal laa baik macam ni sampai bila2, amin...

Dari pemerhatian I, Raziqh ni tahan lasak orangnya. Apa tak nya, setiap hari kena lepuk dengan si abang, releks je dia, padahal kuat jugak laa dia kena. Sesuai laa dengan nama Takeshi pemberian ayahnya tu... Rafiqh sayang adiknya, sayang sangat2 tapi tak tahu laa kenapa kadang2 tu dia babap jugak si adik tu. Geram sangat agaknya...

Sekejap je rasa, dah sebulan lebih usia Raziqh. Bila tengok gambar2 dia masa baru lahir dulu, terasa cepatnya masa berlalu. Sebolehnya I nak hargai setiap saat ketika dia masih baby ni, supaya I tak rindu untuk melalui detik2 berharga ni lagi nanti...

13 comments:

Anonymous said...

Kak fithh..salam! Bulat nye si raziqh niiii.
Kak fith,nk redeem award lah.nk alamat(aiseh,tak malu gileeerr)

Pt 180 kg dusun raja panji,16100 kota bharu,kelantan.

*kakfith ada ym tak?fieyra ada mimpi sket pasal kakfith,meh cni nak citeee..

ojasamid said...

aiyoh, sgt montel ini raziqh. membesar dgn jayanya! :D

psl rafiqh babab adiknya tuh rasanya sgt normal kot fith. seronok nak main dgn adik, tp takleh kawal sgt kadar ke`excited`an dan kadar pegangan tangannya.dapat pulak adik comel montel gitu kan. hehe.

la nih si adik dah makin besar akak tgk makin teruja pulak si abang dok cepuk sana sini, tarik-tarik, tolak-tolak,cucuk-cucuk. adoi la.. tp mmg nmpk dia nk ajak adiknya main, n itu satu cara dia nk `entertain` si adik. cuma caranya kadang2 tu tersangatlah membahayakan kesihatan baby berumur 5 bulan wpon akak tgk si adiknya elok je terkekek2 ketawa melayan abangnya. :p

btol tu fith, kena enjoy every moment dgn baby. cumanya bila dh dua org, perhatian ke adik pon tak sebanyak si abang dulu kan. tsk tsk..kesian juga kdg tuh menengoknya..

kew_chop said...

samala cam kak ojasamid. kadang dia dok cepuk adik naik risau plak. yg si adiknye gelak2 je tapi kita la risau bila kakak wat camtu. bagus nya raziqh tak bgn kerap mlm. btw fith balik nihon balik bape hb?

Fith said...

Fieyra,
haa lama dah kakfith tunggu alamat tau.sampai dah nak balik jepun dah ni.nanti kakfith post yer,hehe.

ni id ym kakfith: arukas_sfan
sila laa invite,nanti kita chat k.
take care dear

Kak ojasamid,
itu laa kak,kdg2 tu rasa kesian tgk adik kena cepuk.nak marah dan pukul si abang tu pun bukan dia tau apa pun.fith pun pernah terbaca yg budak usia diorg ni tak reti lg nak kontrol tgn tu,niat nak sentuh je tapi terkuat jadinya terlepuk laa adik tu kan.sabar je laa.sementara adik kecik tak reti lg ni je,nanti dah besar sikit,siap laa si abang tu.
haa,fith rasa akak mesti faham apa yg fith dok rasa skrg ni.kesian tgk abg sbb selalu adik dpt perhatian dulu.kesian jugak kat adik sbb masa utk dia tak sama mcm yg abg dia dpt dulu.kita ni struggle nak yg terbaik kan.ni pun fith kira lucky sbb kat sini ramai lg dok entertain si abg,blk sana nanti silap haribulan kom ni pun tak sempat nak sentuh,hehe...

Fith said...

Murni,
uih onechan pun lepuk jugak ke zayyan?hehe,fith ingatkan rafiqh ni je suka pukul adiknya.tp tu laa kan,mgkn "bahasa" diorg main dah gitu gamaknya,kita mak2 ni je kurang faham...
aah murni,tak bgn kerap pun dia,tp once abg bangun,dia pun sibuk sama bgn,tu yg parah tu,dua2 nak layan,hehe.
fith blk 25hb ni,sampai nihong 26.ada nak pesan apa2 ker?hehe

p|nKy MaMa said...

wah3 montelnye raziqh..siap pandang camera lg tu..kecik2 dh pandai ek hehe..kjp je ek die membesar..rs cam br je k.fith bersalin,tup2 dh nk blk nihon ek..nnt jgn lupe dtg umah dulu yek;)

zura_betty said...

salam fith.., wah jap je dah besar kan..! comel..! alhamdulillah la fith pun dah sihat semula..! bila balik jepun..?
take care k..!

Fith said...

Dyana,
aah cepat jer,dah makin besar hero tu.lg 2minggu lbh je nak blk nihong.insyaAllah klau takde apa2,kami singgah,mmg nak sgt singgah tp kena tanya encik suami dulu,hihi...

Zura,
salam,thanks zura.
insyaAllah 25hb ni dah nak blk jepun dah.zura klau jln2 ipoh,meh laa dtg rumah.
take care

Ina said...

wah semangat nyer raziqh. sedap peluk! bestnyaaa la la hai fith leh tdo dgn nikmat. jelesss! si ihsan ni kejenyer nk bergantung aje. pdhal mmg tau sgt dia dh kenyang. mmg xsempat2 mama dia nk wat apa pun. mlm2 la especially dia nk tertdo smbil menyusu. letak aje terus huwaaa. plak tu telinga lintah. aleh ada bunyi sket mesti marah. mama n papa dia la skrg ni restless sgt2 uhuk2. memula dlu jenuh kejutkan suruh menyusu. haih harap2 xlama la dia buat perangai mcm ni. menguji kesabaran sungguh.

Fith said...

Ina,
cabaran biasa bagi semua ibubapa ialah tak tidur malam,yer tak?insyaAllah tak lama tu ihsan nak test papa mama dia.nanti2 dah besar sikit tu ok laa...

mysara said...

raziqh nampak cam dah besar..bdn tuuu...mcm body builder..berkat wondermilk la katakan... :D

Fith said...

Mai,
aah makin besar dah,lahir dulu kecik je tengok,skrg nampak ada ketul2 sikit,sedap nak peluk gomol,hehe...alhamdulillah berkat susu ibu kan,kan...

kew_chop said...

uishh terlepas pandang ade gak dia dok cepuk adik dia sebab sekarang adik dah pandai capai barang dia. kalo dulu kecik asyik dok gomol cium jek, sekarang dah pandai dah dengki tgk adik main brg die. takpela fith thanks, takde brg ape pun nk kirim, 2 minggu lagi turn kita plak balik mesia..