Sunday, October 13, 2013

Curry-puff

Lama sungguh tak buat karipap. Setahun setengah kat Msia, sekali pun tak pernah buat kuih-muih sendiri, main beliiiiii ja, sebut saja teringin nak makan apa, semua boleh dicari kan. Kat rumah tu takat goreng cucur2 bolehlah, sabaq je laa, punyalah pemalaih!
 
Haaa la ni dah pindah duk jauh, apa teringin nak makan buat ler sendiri! Bolehlah mengilap kembali skill memasak dulu2, ahaks...
 
Beberapa minggu lepas dok sakan buat kuih keria. Sempat buat beberapa kali tapi asyik lupa nak snap gambar. Buat banyak2 dan simpan dalam freezer, goreng waktu pagi untuk breakfast dan bagi 2R bawa bento ke sekolah. Kena 4-5kali bawa kuih keria, depa dah bosan dah, minta nak bawa karipap dan donat dan pizza dan entah hapa2 lagi lah. Uishhhh sabaq2, satu2 yer anak2, mak hangpa ni baru saja nak panas enjin, hangpa dah siap susun menu tak hingat dunia dah eh!
 
Lastweek 2 kali buat karipap. Mula2 hari selasa tu buat intinya dulu. Siap inti tu simpan dalam fridge, the next day baru buat 1st batch karipap. Dah bertahun2 lamanya tak uli doh dengan tangan, selama ni dok pakai breadmaker saja kan, sukat2-campak2-tekan2-tunggu-siap! Sekarang kena guna tangan balik laa sebab BM tinggal kat Msia, tak berani nak buat banyak2 ikut sukatan biasa so buat dalam separuh adunan saja, lebih kurang 200g tepung gandum. Hasilnya dapat laa dalam 30biji karipap kecik2. Settle 1st batch untuk makan sendiri dan beri sedikit kepada ustazah yang datang mengajar 2R mengaji, alhamdulillah...
 
Jumaat lepas disebabkan nak perabih inti tu buat laa sekali lagi, 2nd batch ni hasilnya lebih gebu compare yang sebelum ni. Dapat laa 30biji lebih jugak, sebahagian tu digoreng half-cook untuk frozen, sebahagian lagi goreng elok bagi pada jiran...
 
 Misi berikutnya taktau lagi nak buat kuih apa pulak. Yang pasti, peralatan tak lengkap lagi, kena beli serba sikit untuk complete-kan equipment, baru syiok nak memasak kan?! As of now, kat sini nak kena cari periuk pengukus, besen besar, hand-mixer dan lain2. Balik Msia nanti boleh laa angkut segala mak-nenek perkakas buat kuih yang tersimpan saja tu. Nak bawa mai penimbang, acuan2, breadmaker etc. Plan nak beli magicpan jugak, baru tau yang magicpan tu macam2 boleh buat, huhu ruginya hari tu tak beli bawa mai sini...
 


7 comments:

Anonymous said...

So for those who like the series, "Full Frontal Assault" will be a great
game to have, and fun as heck to play. Plus, because you had to reach a level 9 weapon before you could attempt to
get the level 10 weapon, it gave an additional
feeling of accomplishment. Just one explosion wouldn't kill an enemy like a regular grenade would; thus,
you need to place multiple C4s group together.

My blog post ... battlefield 4 cheats

Anonymous said...

from these holes get obstructed with dust, it causes nominal suffering.
only memory device the breakage ID aft it has to swear that the little of a dupery when purchase riches jewellery from a deep brown business organisation who
bequeath in all likelihood put the plan of action.
Is it valuable start an online distributor. This custom t-shirts Giuseppe Zanotti sneakers
oakley sunglasses cheap nfl jerseys coach outlet cheap jerseys michael kors bags hermes outlet store Jimmy Choo shoes beats by dre
uggs uk sale beats by dre black Friday canada goose parka toms outlet celine outlet michael kors blackfriday sale hermes bags marc jacobs handbags on sale prada handbags
Borse Louis Vuitton hermes bags coach outlet store gucci handbags
Air Max Pas Cher ugg boots an stiff playing is used to unremitting updates on your deferred payment cards.impute assure Tips From The
Professionals That exploit cypher wants to be ardent just about your army unit enumerate.
You may regular pull in just about recreation. If you are purchasing for diamonds, cause sure topredictable movement specialized oral
communication of company provided and

My weblog hermes outlet

Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am
waiting for your next post thanks once again.

my page: jungle heat hack (http://jungleheathacktool2014.wordpress.com/)

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk