Tuesday, October 8, 2013

2nd antenatal check up

Ahad lepas ada appoinment untuk pregnancy check up, kali ke-2 di sini...

Berat badan naik 2kg berbanding 4minggu lepas, not bad, dalam dok mabuk yang tak habis lagi ni, ditambah selera makan yang masih tak seberapa, berat tetap naik pada skala yang memberangsangkan, hihi. So now at 22weeks, berat mama dah 50.1kg...

Appoinment di-set pada pukul 9.15pagi, kami sampai kat bahagian women health tu ngam2 pukul 9.15pagi. Sesampai je depan kaunter terus pass surat appoinment then nurse terus ajak pergi timbang berat, check blood-pressure dan buat urine test, tak sempat nak duduk lama, dalam 5minit menunggu dah dapat jumpa Dr Ratana, alhamdulillah tak perlu tunggu lama2. Last time pun sama, even masa tu patients agak ramai, kami masih tak perlu tunggu lama2, prosedure kat sini agak pantas, kejap saja dah settle, maybe sebab staff yang ramai kot...

Kali ni tak check apa sangat pun, doktor cuma dengar heartbeat baby saja. Then doktor explained tentang results dari ujian darah yang dibuat 4minggu lepas dan ujian urine sebentar tadi. All in all, semuanya bagus2, alhamdulillah hopefully pregnancy kali ni pun baik2 keadaannya sehingga melahirkan nanti...

Lepas ambil supplement dan bayar bil, sekitar pukul 10 lebih kami dah keluar dari hospital. Seronoknya lah kalau setiap kali check up macam ni, cepat sungguh! Masa kat Jepun dulu saya memang pilih klinik pakar sakit puan untuk routine antenatal visits, rather than pi hospital besar. 1 of the big reason kenapa tak suka ke hospital ialah kerana "imej" hospital tu kena tunggu lama, haha. Taktau lah betul ka tak, tak pernah pun pi hospital besar di Jepun. Bila balik Msia nak bersalin, baik masa pregnant-kan Rafiqh, Raziqh mahupun Raisha, even though dah pilih hospital swasta, I still have to wait for few hours sebelum dapat jumpa gynae. Tu datang semua base on appoinments, kalau takdak temujanji taktau lah lagu mana kan. Sangat amat jarang tak payah tunggu lama2, selalunya memang berjam2, which is saya langsung tak faham kenapa ambil masa yang terlalu lama untuk buat check up. Kalaupun ada consultation, baik doktor mahupun pesakit kenalah consider keadaan pesakit2 lain kat luar yang menunggu tu kan, hmmm entahlah! Kadang2 tu rasa fade up jugak dengan sistem di Msia, bayar mahal tapi servis masih tak seberapa...

Ok cukuplah bebel pasal sistem perubatan swasta di Msia, hehe...
Next check up 4minggu lagi ! 

4 comments:

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk