Sunday, January 29, 2012

Rafiqh onichan & Raziqh onichan

5 feb nanti Rafiqh Tsuyoshi genap 4tahun 2bulan, sementara Raziqh Takeshi pulak esok genaplah usianya 2tahun 6bulan...

Dah besar dah 2 heroes mama ni. Setiap hari adalah hari yang mencabar untuk hadapi kerenah depa. Especially buat masa sekarang yang mana they still have no specific daily schedule. Selama hampir setahun melepak di Malaysia, hati ni sebenarnya perit nak terima kenyataan bahawa hakikatnya I dah gagal dalam mendidik anak2 ni. Setahun yang dirasakan bagaikan terabai, terpaksalah dipujuk2 hati ini, atas segala sesuatu yang terjadi, hikmahnya pasti tersembunyi kan?!

Sedih sebenarnya nak tinggalkan bumi Jepun ni tapi pada masa yang sama bila fikirkan kehidupan baru di Malaysia nanti, rasa teruja lah pulak, hehe. Setiap hari dok gebang dengan 3R, mama galak bercerita ala2 kisah 'dongeng' gitu, membayangkan alangkah bestnya life baru kita nanti, hahaha, ternganga2 anak haku dengaq mak depa ni dok kelentong, kuang3. Dalam minda depa dah dipasakkan imej rumah kami yang besaq(read: besaq sikit laa dari rumah 5 kangkang kera ni), ada bilik khas untuk dibuat 'tadika', ada ruang untuk dibuat playground, kat luar rumah nak letak pool, perghhhh syiok laa depa. Lepas tu tiap2 hari cerita nanti Rafiqh onichan dan Raziqh onichan kena pi sekolah, mama hantar naik car, nanti petang mama jemput. Raisha duk rumah je, teman mama yang kononnya akan bekerja dari rumah saja. Ecceh, kuat beno berangan! Tapi takpa, gasaklah, asalkan budak2 ni suka, layan~~~

Rafiqh sekarang dah big boy dah, banyak benda dah boleh buat sendiri, makan sendiri, mandi sendiri, pakai baju sendiri, bersiap sendiri, bla3,complete! Alhamdulillah, so far so good, pembesarannya nampak makin matang. Dah boleh harap untuk tolong mama mengurus adik2 jugak. Kalau tengah mood baik, dia behave sangat2 tapi bila mai mood nak nakal, huihhh sabaq ja laa, rasa macam nak tercabut jantung ni menahan panahan amarah. Selalunya time mama busy nak buat kerja dia laa yang tolong buaikan Raisha, boleh laa nak harap tolong mengasuh adik. So insyaAllah tahun ni dia akan mula bersekolah, mama tak sabar sangat nak hantar dia pi sekolah, nak tengok dia bergaul dan dapat formal education...

Raziqh pun dah big boy, bercakap memang terer, kalah Rafiqh! Ada saja akal nak pekena orang, mulut becok macam murai, ishhh anak sapa la ni?! Perwatakannya pun berbeza sangat dengan Rafiqh, Rafiqh ni cool sikit, tak pandai bergaduh dan banyak beralah. Tapi Raziqh ni brutal, walaupun sangat peramah tapi kalau tak kena gaya dia jugak pemarah, nak2 kalau ada orang buli dia atau onichan-nya, wohohoho pantang woo! Kalau orang baik dengan dia, dia sebenarnya seorang yang penyayang dan manja, tapi kalau buat hal dengan dia, hah siap laa, tak kira sapa, mesti lawan, mahu jadi panglima yer kamu?!

Walaupun dah 2 tahun lebih, dia tak start lagi potty training, hari tu kat Malaysia mama yang kurang bersedia, due to ada baby kecik dan duk menumpang rumah orang, susah nak potty train budak, tapi sekarang kat Nihong pulak tengah winter, soo not suitable and comfortable for potty training. Makanya tunggulah hingga kita settle down kat rumah sendiri nanti yer, insyaAllah mama yakin Raziqh tak akan ambil masa yang lama untuk mahir, sekarang pun dah pandai habaq bila nak pee and poo. Raziqh ni pun kalau boleh tahun ni nak hantar pi sekolah, duk rumah buat mama pening ja, baik hang pi bagi pening cikgu kat sekolah, hahaha, boleh gitu?! Harap2 ada laa sekolah mau terima budak 3 tahun potpet2 ni...

Seronok jugak layan perangai depa berdua ni, macam2 aksi, macam2 ragam, cumanya sebab depa ni ligat sangat macam peluru sesat, mak depa sentiasa pancit, penat rupanya nak besarkan budak2 ni, stress jiwa ni dok menjerit2. Kadang2 tu bila dah tak larat sangat nak memekik, lantakkan saja depa nak buat apa, sambil mengulit si Raisha ni mama dok laa perhati depa, nak tergelaklah pulak, instead of marah dan geram, rasa terhibur dengan gelagat2 pelik budak2 ni, alahaiiii, mama ni negatif sangat agaknya, asyik nak melenting saja, sepatutnya mama banyak bagi ruang untuk hangpa berkuntau, bertomoi, berlari tunggang-terbalik, main dan main dan main, memang itu pun fitrah kanak2 kan, hmmm...

10 comments:

Lady Caca said...

jangan la cakap fail kak fith.. jauh lagi perjalanan 2R.. =)

Unaizah said...

Seronok dpt baca latest story about anak-anak Fith. Dah balik Malaysia for good or masih di Jepun?

Fith said...

Akmal,
Fail utk setahun tu,budak2 ni bila nak dididik,kena ikut timing usia,so bila dah terlepas that period,ianya satu kerugian sbnrnya.tp mcm akmal ckplah,panjang lg perjalanannya,masih boleh diusahakan,cuma kakfith ni selalu nak perfect,hahaha

Kak unaizah,
Fith kat jepun lg,nextmonth balik for good insyaallah

Asmara said...

Salam Fith! moga sihat bersama anak2 tersayang. sekejap je kan setahun tu. nak balik for good dah ye. huhu.. takpe la Fith, mudah2an apa yg dirancang berjalan dengan sebaiknya. InsyaAllah.. Gambate kudasai!

Me said...

Fith...

Owh sungguh lamanya x update.. Cucu2 ble dok ngn tok nenek mmg spoil (dimanjakan).. Adatla tuh.. Hihi..

Blk mesia nnt dok kt mana?

Fith said...

Yati,
Sgt betul!

Insyaallah hubby keje nilai,rumah belum dpt tp aybe sekitar nilai tu kot...

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk