Friday, January 27, 2012

Cerita pasal Raisha lah!



Hari ni nak cerita pasal buah hati mama ni yang pinkish2 ni...

Usianya sekarang dah 4bulan 12hari. Berat terkini taktau laa berapa kg, last timbang masa 3bulan, 5kg je pun, alahaiiii cinocet aje baby gegirl ni kan?! Kalau onichan-tachi dia dulu 5kg tu berat masa umur 1bulan haa. Sebab girl kot, tu yang ringan tu...

Raisha first time meniarap dengan sendirinya ketika usianya genap 4bulan, before tu pernah laa beberapa ter-meniarap, ter means accidentally. Normally baby akan meniarap sekitar usia 3bulan lagi, so Raisha ni kira lambat sikit laa, tapi takpa, biasa lah tu, ada baby cepat, ada baby lambat milestones-nya, depends on persekitaran dan situasi semasa jugak kan. Raisha ni jarang amat dapat baring terlentang atas tilam. Ramai sangat tukang penyibuk(read: Rafiqh & Raziqh) yang cukup pantang tengok adik depa bersenang-lenang, mesti mai menyibuk mengacau. Sekarang ni pulak sebab dok kalut mengemas, mama tak buka pun baby cot untuk Raisha, makanya makin kuranglah chances untuk dia explore sendirian. Most of the time, dia habiskan masa dengan tidur dalam buaian, duduk dalam bouncer, beriba dan berdukung. Kalau mama atau ayah ada nak monitor dia, barulah letak kat bawah...

Raisha sekarang dah mula pandai control both of her hands, so sekarang dah mula pandai nak grab barang. Kalau letak barang dekat dengan dia, boleh nampak minat dia nak sentuh dan ambil benda tu. Rafiqh & Raziqh suka sangat tengok Raisha ambil barang dari depa, syok kot bila adik tu respons dengan apa yang depa dok buat. Kemain lagi bergelak ketawa bila Raisha tarik2 omocha(=toys) depa, haa la ni hangpa gelak sakan laa, sikit hari lagi Raisha dah pandai berebut barang, teriak sakan laa pulak, kehkehkeh...

Raisha ni jenis yang sangat calm, cool habis lah, susah nak senyum apatah lagi nak dengar dia ketawa. Sebijik macam Raziqh masa baby dulu, ramai cakap dia "sombong", muka tu "kering" sokmo. Tapi Raziqh bila dah besar sikit kemain hemoi lagi, tak kesah dengan sapa pun semua dia mesra alam, memang jenis tak heran kat orang sampai laa sekarang. Raisha ni taktau la lagu mana pulak peelnya, tunggu dan lihat je laa. Mama ni tiap2 hari gambaru nak buat Raisha gelak kekek2 tapi humak aih payah bebenor. Selalunya dia akan over happy bila tengok abang2nya terlompat2 tergedik2 main, time tu ja la kot boleh dengar suara dia, haishhh adik ni...

Oklah, nanti sambung lagi cerita Raisha eh...
Bye2 aunties! - Raisha kata, hehehe...

7 comments:

Heartilyina said...

Hihi comel! Nasib baik onichan-tachi tak buat Raisha mcm omocha. Depa tgk elok je ek :D

Anonymous said...

comelnya raisha chan..best kan bb girl dari atas smp bawah bleh melaram macam2..hehe
3 bulan 5kg? ok la tu fith
iman 4 bln setgh baru 5.4kg..masa 3 bulan 4 kg lebih je rasanya..padahal lahir 3.29kg..bb yg lahir lg ringan dr dia skang dah lg berat dah..
nnt back for good settle down kat mana fith?

-yanti-

Fith said...

Ina,
Haha tuh la,sib baik depa tak buat raisha jd bhn eksperimen...

Yanti,
Taktau lg nak settle down kat mana,maybe nilai,maybe pekan pahang.ninja tak kettei lg nak terima tawaran kaisha mana.
Iman mewarisi mamanya,kecik comei loter aje,hehe

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk