Friday, May 4, 2012

Ittekimasu~~~



Wahhh seminggu ni langsung tak sempat nak update blog, busy lah sangat kan?!
No, not too busy actually, cumanya cause this is the 2nd week 2R ke school, so all of us tengah berusaha adjust timing for our new daily schedule, itu saja...

All in all, so far so good, alhamdulillah both 2R give a very good feedback and cooperate well with momma, thanks boys! *muahxxx*

Rabu minggu lepas was the 1st day pergi school, memang both nangis bila mama tinggal. 2nd and 3rd day Rafiqh sorang je yang nangis while Raziqh maintain cool, haha. That was their 1st week at school, ada drama sikit, I dah boleh agak semua tu akan berlaku, all I can do is berlapang hati and think positive. Untuk 1st 3days tu I tunggu almost 1 hour++, lepak kat sekolah tu untuk observe the environment and help them to mix with others. As of the 1st step, I have to introduce them to their new teachers, new school and new friends, lepas nampak depa dah leka, mama cabut, hihi. Teacher depa bagitau yang depa nangis tak lama pun, after few minutes terus ok balik...

Ada setengah budak, depa boleh terima suasana baru tu dengan cepat, especially for those yang mak2 bekerja, sebab depa sejak kecil dah terbiasa ditinggalkan. Tapi ada setengah budak, they need some time to build trust with others, nak2 kalau depa ni jenis yang tak pernah berenggang dari mak sejak kecik lagi kan. Kita as mother janganlah culture shock terlebih pulak kan, tetiba nak down dan stress sebab anak takmau pi sekolah, haha, sabaq2! Anak2 ni hati mereka terikat dengan hati kita, kalau kita positif pada sesuatu, automatically depa akan response ke arah yang positif jugak. So 1st of all, build a good relationship with their teachers and their friends, insyaAllah semuanya akan ok nanti!

So minggu ni no more drama, mama hantar sampai depan gate saja, salam2-kiss2-hugs-bye2, mama dah boleh balik dengan happy. Cumanya hampir setiap hari selepas ambil depa dari school kena bawa pi singgah kedai sat, bagi upah sebab depa behave kat school. Hopefully I tak spoil them dengan upah2 ni, rasanya nextweek dah boleh stop kot, takut jadi habit pulak kan. Since now nampak depa dah enjoy, so the next step is to give them rewards, dah lama depa minta baju cars, boleh laa kot belikan sekarang...

Nak hantar pi school tu dah tak jadi masalah tapi 1 je masalah yang tinggal sekarang iaitu nak letak si Raziqh tu dalam kelas dia, hehe. Kat sekolah depa ni ada 3 kelas - kelas untuk kanak2 3 & 4 y/o, kelas untuk 5 y/o dan kelas 6 y/o. Kelas 3 & 4 y/o tu students tak sampai 10orang pun, comel2 semuanya. Lastweek Raziqh memang langsung takmau masuk kelas tu, mungkin sebab kelas tu kecik atau mungkin sebab suasana pembelajaran yang dia still tak boleh nak terima, so teacher letak dia dalam kelas budak 5 y/o, sekali dengan Rafiqh. Menurut teacher depa ni, duluuuu untuk kelas budak2 kecik tu sistemnya more to playschool tapi mak bapak komplen anak2 depa tak pandai lah pulak, so sekarang teacher kena laa pulun mengajar, menjadikan suasana kelas tu tertumpu pada pembelajaran. Raziqh baru 2tahun 9bulan, I tak expect dia untuk pandai membaca sekarang. Hantar dia pergi school, tujuannya untuk dia belajar berkomunikasi, berdisiplin, enjoy berkawan sambil belajar sikit2. Cause all this while, before pergi school lagi dia dah kenal huruf and even boleh tulis A and etc lagi, without sesiapa ajar. So I tak ada intention nak push dia, in fact Rafiqh pun tak. Biar depa belajar slowly and steady, cause I'm so sure bila tiba waktunya depa akan mahir jugak nanti. Atas sebab tu bila discuss dengan teacher depa, I minta supaya bagi Raziqh masa untuk dia sendiri willingly masuk kelas dia, as long as dia tak ganggu kelas 5 y/o tu. Teacher kata dia ok, tak ganggu orang dan yang paling penting sekarang dah boleh diajak duduk dan fokus buat kerja. Maybe in another 2weeks dah boleh letak dalam kelas dia insyaAllah...  

Lastweek, masa lunch I sembang2 dengan 2R, tanya tentang school depa. Rafiqh bagitau yang Raziqh tu sibuk je duk dalam kelas Rafiqh, tak reti2 nak masuk kelas sendiri, haha(dia rimas sebab Raziqh dapat tumpuan). So I pun tanya laa Raziqh, kenapa takmau masuk kelas Raziqh? Ni jawapan dia : "Sebab Raziqh hebat lah! Raziqh hebat tau boleh duk dalam kelas onichan", haha dia merasakan dirinya hebat boleh masuk kelas budak2 besaq, and guess what, their teacher told me that he's the one who control the class, terus berlagak macam ketua kelas hokey! Oh No! Sabaq je laa budak kecik ni, anak sapa taktau, hakhakhak...

8 comments:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

akak,sampai la ni abe adam tu stil nanges evrytime p skul.tp lyn kn je la.mmg cekgu kt jap je cry nye tu.ilang btg idung maknye trus snyp.haha.tp pd sy,bl ank nanges tu its a gud thin la sbb diorg syg nk lpskn kite :-D

Fith said...

Faeeza,
adam dah gi skul?wahhh hebat!
aah diorg sedih laa kena berjauhan dari kita kan.takpe,its normal!hehe

Unaizah said...

Budak-budak ni speaking Japanese ke kat rumah or cakap Bahasa Melayu?

Fith said...

kak unai,
ckp 3 bahasa,malay-japanese-english,so pi sekolah depa confuse sudah,hehe

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk