Friday, February 10, 2012

Packing

Seminggu dua ni busy sungguh mengemas. Sejak balik sini memang dah start packing serba sikit, then dok pulun laa buang beratus kilo sampah2. Tuh dia, 9 tahun duk jepun memang macam2 khazanah simpan, sekali nak pindah, habis kena punggai serba serbi...

Sepatutnya minggu lepas kena up pace packing ni dah supaya bila last2 tu tak kelam kelibut tapi nak dijadikan cerita lastweek jepun ni sejuknya ya rabbi, tak tahan nak duk bilik lain lama2, snowing pun kemain lebat lagi, makanya kami ni berhibernasi sajalah. So this week gila2 punya pulun finalize segala kerja, phewww lega sempat siap. Kira ok laa tak gabra dan stress sangat packing ni, despite of having 2 little rangers yang tak habis2 melasak lari pi mai pi mai, menyibuk mengacau, melawak berkuntau, haiyaaa penat jerit kat depa lebih dari penat buat kerja. Tambah lagi dengan ada baby kecik lagi, ish3 terasa nak tepuk bahu sendiri, syabas2 mama gambaru sungguh2. Si Raisha ni, all this while baik ja tidur, kalau buh dalam buaian tu boleh tidur straight 2-3hours. Tapi minggu2 last ni boleh pulak dia meragam, tidur sat2 saja, mama ni berlari2 buat kerja. Kalau letak bawah memang mimpi je laa, tak mau aih! Nak suruh pegang dia sokmo2,at last mama kendong sampai buat kerja laa jawabnya. Yang pasti akibat dok kendong dia menjadikan beban penat mama jadi lebih berganda2, malam2 pengsan terus tak sedar diri, haha...

Memang musim sejuk ni sangat tak sesuai untuk urusan pindah2, tapi nak buat macammana, dah terpaksa. Apapun semuanya berjalan baik, according to our plan alhamdulillah. On last wednesday, kami dah punggah barang2 naik lori dan bawa ke port untuk masuk kontena. Ni 2nd time guna service kontena, about 3 years ago dah pernah bawa balik kereta dan barang sikit to Malaysia, masa tu pakai kontena 20feet saja, kali ni bawa balik 85 kotak dan sebiji kereta, so pakai kontena 40feet, perghhh. Settle dah bab hantar barang, rumah pun dah kosong, lega toksah cerita, tapi kerja belum habis takat tu saja...

Semalam, pulun bersihkan rumah pulak. Prosefur kat nihong ni kalau keluar rumah mesti kena bersih cuci-calat. Sampah takdak walau sehelai kertas pun! Habuk pun kena lap, cermin kena bersih, segala2nya mesti cantik. Start rabu tu lepas lori dah jalan, I dah mula operasi membersih rumah. Sooo lucky sebab ada yang sudi mai tolong, thanks to Fatimah datang tengokkan 3R. Sekarang ni musim exam, so memang terhad sangat orang yang available untuk tolong, mujur Fatimah ada, beberapa hari dia datang tolong babysit my kids. Jazakumullahu khairan!

Hari ni petang nanti tuan rumah akan mai tengok rumah, then bayar apa yang patut sebelum serah kunci rumah. Bermula petang ni kami akan check in ke Okaguji Apato pulak, hihi. Nasib baik ada kohaitachi(juniors) yang baik hati semuanya, sanggup bagi kami pinjam kereta, bagi kami sebuah rumah tumpangan jugak, huhu kandou(terharu)! Selepas selesai urusan hari ni nanti maknanya kami dah boleh rehat2 dan habiskan 2 hari kat nihong ni dengan enjoy! Yeay!

9 comments:

ojasamid said...

alhamdulillah..
tersengih2 akak baca pengalaman fith packing sambil mengenang2 balik haru biru masa kami nk back for good hari tu. hihi..
tu la kan, dok lama kt jpn, brg nye pon ya rabbi..hihi..rumah kami yg xde brg sgt tu pon struggle yg amat nk kasi clear, xboleh bayang kalau ada byk brg. at last kami balik hanya dgn 25kotak+1 keter je. hihihihi..tu pon rs byk gak fith..camne tuuu :p
tp rumah kami xbersihkan, xlarat n xsempat. so kena bayar sketlah utk bayo soujidai nye. bagsu fith dh bersihkan..senang hati kan ye.

lps2 ni blh la ambik feel last sblm tinggalkan nihon. seiippai tanoshinde ne....

(akak yg kdg2 masih teringat2 kan nihon. huhu)

Heartilyina said...

Bolehla menikmati saat2 terakhir dgn aman dan tenang sbb semua dh setel. Kami haritu smpikan saat nk kunci pintu rumah tu dok kalut lagi. Byk sgt khazanah dlm mengemas hingga saat terakhir. Lps kunci pintu sempat la bernafas sekejap pastu dh bertolak plak nk naik bas. Hihi xsempat nk feeling2. Fith jgn lupa golek2 kt yuki tu for d last time. Kt Msia skrg musim panas hihi :D

Unaizah said...

Have a safe journey home.....

cikgu amin said...

Norlin, ni cikgu amin kaunselor mrsm gerik. Tiba-tiba i terjumpa gambar u sefamili pulak ms surfing ni. I still recognize your face (still as sweet as when u r 15..)Nak balik msia dah ka? Do contact me when u free. Saya skrg kat IKM Sg Petani - amin24hr@yahoo.com.my

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk

Mie Helal said...




Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
https://decor-ksa.com/iron-doors/
https://decor-ksa.com/steel-doors/
http://caravank.com/factory/
http://caravank.com/for-sale-in-riyadh/
http://caravank.com/withdrawn-for-sale/