Thursday, November 21, 2013

Aktiviti cuti sekolah...





Seminggu je pun cuti sekolah tapi terasa lama~~~. Masa kat Msia dulu kalau time cuti sekolah pun biasanya Rafiqh dan Raziqh masih akan ke tadika macam biasa. Tadika depa tu ada nursery/day care so even cuti parents yang bekerja masih boleh letak anak kat tadika. Lagipun bayaran ambil macam biasa jugak, so bagi anak2 yang tak balik kampung etc, lagi baik depa pi sekolah boleh main2 dan belajar, dari duk menengung kat rumah hadap tv ja kan, hehe, alasan mama3R!

Kat Msia dulu, mama3R ni sibuk ke hulu ke hilir berbisnes. Kalau time cuti tu kadang2 bila tak banyak kerja heret je depa pi kerja sekali, cuma certain waktu tu ja letak depa kat sekolah sekejap, half-day je pun. Means dulu cuti ka tak cuti ka almost sama ja rasa, mama still busy dan anak2 still enjoy pi sekolah atau ikut mama jalan2. Berbeza bila dah pindah sini, seharian terperuk di rumah dengan anak2 memang meruntun hati lah, menuntut kesabaran yang tinggi, hehe. Makanya sebelum depa cuti hari tu mama dah siapkan beberapa plan dan jadual untuk depa...

Alhamdulillah managed to survive the school break pretty well, lega aih! Enjoy!

Pagi2 depa bangun awal macam biasa, mama buat breakfast pun tak macam school day yang asyik2 cereal, roti, biskut bla3. So untuk cuti, depa requested nak makan kuih dan cucur, buatkan apa yang diminta. Pagi2 masak beriya dah, makan kenyang2 then off to swimming pool. Habis berenang, balik mandi dan makan lagi, rehat sat sebelum masuk "kelas". As of Rafiqh, dia ok bila diajak baca buku english, buku bahasa melayu, buat latihtubi bahasa dan math etc. Tak laa kena jerit2 pekik2 paksa2, dia sendiri minat nak buat. Kalau Raziqh, kena pujuk2 ajak baca, sat ja laa tapinya, lepas tu bagi laa dia conteng ka mewarna ka, asalkan dia duk diam. Belikan jugak gunting dan kertas2 untuk origami lah konon. Suka hati lah nak buat apa, as long as tak bergaduh dan tak melangut tengok kartun 24jam. Memang rumah bersepah tok-sah cakap laa kan, tapi takpa, lepas tu boleh kerah paksa depa kemas semula...

Evening nap dah tak ada dalam jadual hidup depa dah. Lepas lunch biasanya akan melayan tv saja. Bosan2 bagi keluar main kat laman. Weekends sebelum cuti tu ayah dah belikan scooter sorang satu, sepanjang cuti tu pulun laa main bagi mahir. Walaupun cuti, aktiviti mengaji dengan ustazah berjalan macam biasa, nampak banyak improvement dalam bab mengaji ni, alhamdulillah...

Last but not least, dalam cuti tu sempat ambil masa 1 hari bawa 3R keluar pergi jalan2 di mall. Dah lama tak keluar ber-4, memang penat sangat2 sebab kena jalan dan naik-turun teksi tapi puas hati sebab boleh shopping, jalan2 dan makan2 dengan anak2. Lepas ni dah taktau bila pulak ada peluang macam tu. Mama dah makin sarat, rasanya tak mampu dah nak keluar macam tu dalam keadaan sekarang ni...
 

9 comments:

IBU FAHIM said...

comeyy semua...

http://vitcorner.blogspot.com/

ary yuryko said...

beutiful moment :)

Anonymous said...

Updated crisis management firm Oct 7, 2013 5:
09 p. One reason is that by controlling how the
general public of this, why is he wasting my
time? But with each new science or even sometimes with each new science or even sometimes with each new science or
even sometimes with each new technological advancements.


Here is my page: crisis management lawyer

Anonymous said...

I like the helpful information you provide in your articles.
I will bookmark your weblog and check again here frequently.
I am quite certain I'll learn a lot of new stuff right here!

Best of luck for the next!

Here is my web-site :: More Material

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)