Friday, July 10, 2009

Cerita stroller

Beberapa hari sebelum balik sini tempoh hari, my friend-Murni called untuk tanya tentang stroller. Dia ada terbaca kat forum Jepun yang menyatakan stroller baby tak boleh dibawa masuk ke dalam plane. 1st time dengar tu rasa was2 laa jugak, hehe. I sendiri tak ada pengalaman bawa stroller masuk cabin sebenarnya, yang terasa yakin dan tahu tu pun sebab pernah tengok orang buat...

Masa pregnant-kan Rafiqh 6bulan++, I dan myLove ke Tokyo untuk uruskan pasport baru I(masa ni laa kenal dengan Ida-mamaAiman, hubby Ida ni kawan se-batch myLove sejak zaman AAJ dulu2). Kami ke sana naik flight, so masa nak balik dari Haneda ke Ube tu kami nampak seorang ibu bawa baby dalam stroller, tak lama sebelum masuk plane tu pramugari datang ambil stroller dia, dari situlah kami tahu bahawa boleh bawa masuk stroller sendiri dalam plane.

Masa balik Malaysia last year, kami tak bawa stroller pun tapi pihak Kansai Airport sediakan stroller baby. Masa tu pulak kami nampak a couple with a baby yang siap bawa car-seat baby lagi dalam plane. Memang pernah baca boleh bawa car-seat for long journey travel tapi tak sangka laa pulak car-seat tu yang jenis biasa2 attach kat kereta tu, I thought kena beli yg khas untuk plane(jenis 2 in 1, stroller and car-seat)...

Bila Murni tanya tu, I terus call agent MAS kat Osaka, but they didn't know about that, so they told me to ask Kansai Airport's check in counter. I pun called staff kat check in counter MAS, dia kata boleh bawa stroller masuk cabin, even nak bawa car-seat pun dibenarkan. Lega laa bila dengar... Kot tetiba kata tak boleh, rugi je beli stroller tu, tu tak apa lagi, bab nak mengusung si Rafiqh ni mau pengsan I dibuatnya, hish tak dapat nak dibayangkan...

Masa nak check in tu just inform petugas kaunter yang I nak guna dan bawa masuk my own stroller. So nanti dia akan sediakan borang untuk ditandatangani dan juga tag untuk dilekatkan pada stroller untuk proses claim setibanya di KLIA nanti. Prosesnya tak susah, memang lebih mudah kalau ada stroller ni sebab nak berjalan dalam KLIA tu amatlah memenatkan...

Stroller boleh digunakan hingga departure gate, lebih kurang 15minit sebelum boarding tu pramugari akan datang untuk ambil stroller. Perghh masa ni memang penat laa dok kejar Rafiqh. Mentang2 lepas bebas berjalan, bercanak dia lari... 15minit tu terseksa sungguh, haha...

Setibanya kat KLIA, kami keluar dari plane paling lambat sekali. Tapi tu pun terpaksa tunggu lama untuk dapatkan stroller, berpeluh2 laa jugak tunggu depan pintu plane tu, time ni laa Rafiqh moody, kepenatan dan kepanasan...

Tu je laa kot serba sedikit info berkaitan stroller...

6 comments:

kew_chop said...

thanks fith. tapi problem gak ek kene tunggu lama kat klia nk dptkan stroller tu balik, dahla nanti flight domestic gap 2 jam jek. nk kene cecepat masuk gate domestic plak. alangkah indah kalo semua keje2 kat mesia dibuat ngan cepat cam nihon ni kan.

ida81 said...

kami pun byk kali dh bwk stroller sampai depan pintu plane sejak aiman 1st time balik msia masa umo 9bulan..hehe..senang.sampai depan pintu tu..tinggalkan kat situ nanti diorg simpankan.masa dh sampai pun..diorg letak situ siap2.. :-).masa check in mmg dia akan letak tag special delivery kat stroller tu.utk domestic pun sama jugak prosedurnya sbb kami naik sampai alor setar :-)

ida81 said...

kami pun byk kali dh bwk stroller sampai depan pintu plane sejak aiman 1st time balik msia masa umo 9bulan..hehe..senang.sampai depan pintu tu..tinggalkan kat situ nanti diorg simpankan.masa dh sampai pun..diorg letak situ siap2.. :-).masa check in mmg dia akan letak tag special delivery kat stroller tu.utk domestic pun sama jugak prosedurnya sbb kami naik sampai alor setar :-)

ida81 said...

sory..terklik 2 kali hah.tp mmg sampai msia tu kdg2 lama skit kna tunggu itu stroller.penah sekali stroller aiman diorg gi letak sekali dgn tpt ambik beg tu.melilau kami cari..padahal masa mula2 ckp ambik kat pintu plane je.bile tanye org kat kaunter baggage..dia boleh tanye ni 1st time ke dtg msia.dh tentunya ckp melayu dgn dia..ingat aku ni indon ke ape..huh!

Fith said...

Murni,
depends gak kot murni,mungkin masa fith tu je kena tunggu lama sikit.tp mmg kena ckp jelas2 yg murni nak stroller tu lepas turun plane,kot2 diorg pi simpan dgn baggage lain pulak.

Ida,
haha lawak laa,ngokngek tul pegawai tu ek.baik punya soalan dia tanya,hehe.
mmg mudah kan kalau bawa stroller ni,senang nak berlenggang,hihi

kew_chop said...

hehehe, lawak betui depa tanye soklan camtu kat kak ida. kalo kene kat saya tanya soklan bodo camtu, harusla dicepuk pegawai tu.